Drieluik: De opkomst van het “kleine” Excelsior [1/3]

3 nov 2015   //   Auteur: Job van den Berg   //  Reacties staat uit voor Drieluik: De opkomst van het “kleine” Excelsior [1/3]

Dit seizoen is de Supporters Vereniging Excelsior de “Official Media Partner” van de CKV Excelsior. In een drieluik kijkt de Supporters Vereniging Excelsior vooruit naar het aankomende zaalseizoen van ons zwart-witte vlaggenschip: Excelsior 1.

Allereerst nemen we een kijkje in de geschiedenisboeken en gaan we terug naar het zaalseizoen 2001 – 2002. In dit jaar kwam Excelsior 1 voor het laatst uit in de Eerste Klasse. In dit eerste deel kijken we naar de opkomst van het “kleine” Excelsior. In het tweede deel staan we stil bij de afdaling van de Hoofdklasse naar de Eerste Klasse en in het derde en laatste deel staan we stil bij het aankomende zaalseizoen.

Deel 1:
We gaan terug naar dinsdagavond 26 maart 2002, de locatie is de sporthal van Deetos in Dordrecht. Aan de ene kant van de sporthal is het een waar volksfeest met als meest voorname kleuren zwart, wit en een vleugje oranje. De andere kant van de zaal, gekleurd in groen en zwart, is in rouw gedompeld. Na een spannende zaalcompetitie in de Eerste Klasse F is er eindelijk een beslissing gevallen.

In deze Eerste Klasse poule is het al snel duidelijk dat er maar twee kampioenskandidaten zijn. Excelsior uit Delft en het Hardinxveldse Vriendenschaar. Beide ploegen kennen elkaar goed en hebben elkaar al meerde malen bevochten. Beide ploegen willen graag de stap maken naar de Overgangsklasse en zijn klaar voor een nieuwe uitdaging.

Na veertien wedstrijden staan beide ploegen op elf overwinningen, een gelijk spel en twee nederlagen. Excelsior kwam thuis niet verder dan een 15 – 15 gelijkspel tegen IJsselvogels en verloor twee keer van Vriendenschaar 1. In beide wedstrijden verloor Excelsior 1 met 13 – 16 en leek hiermee het kampioenschap te verspelen. Maar omdat Vriendenschaar zowaar ook twee keer verloor en een maal gelijkspeelde, moest de beslissing vallen in Dordrecht.

Het werd een spannende en meeslepende wedstrijd waarin niet zozeer de kwaliteit van beide ploegen maar de strijdlust het meest in het oog sprong. Excelsior 1, gesteund door vele zwart-witte supporters, vocht voor wat het waard was en wist er een verlenging uit te slepen. Uiteindelijk zou de wedstrijd beslist gaan worden door middel van een golden goal. Excelsior 1 was de gelukkige en wist de golden goal te maken. Een groot feest barste los in Dordrecht. Excelsior 1 werd kampioen en wist Vriendenschaar te verslaan op het moment dat het moest.

KNKV 1e Klasse F
26-3-2002 Vriendenschaar 1 – Excelsior 1 16-17 (beslissingswestrijd)

Het daaropvolgende zaalseizoen kwam Excelsior 1 uit in de Overgangsklasse B. Met zeventien punten werd Excelsior 1 knap derde, achter DVO en Fortis. Geen enkel moment kwam Excelsior in de problemen, mede door een fantastisch seizoen van DVO was er ook niet de illusie, dat er meer in zat. Het belangrijkste wapenfeit van Excelsior 1 in het zaalseizoen 2002 – 2003 was de dubbele overwinning op Avanti 1. De zwart-witten wist thuis met “maar” 13 – 11 te winnen, in Pijnacker werd Avanti van de mat geveegd met 23 – 16.

7-12-2002 Excelsior 1 – Avanti 1 13-11
8-2-2003 Avanti 1 – Excelsior 1 16-23

Het jaar erop was Excelsior nog dichter bij de eerste plek en promotie naar de Hoofdklasse. Alleen Groen Geel uit Wormer wist Excelsior voor te blijven. Beide wedstrijden tegen Groen Geel werden verloren, een knappe tweede plaats was het gevolg. Maar duidelijk werd in het seizoen 2003 – 2004 dat Excelsior een ploeg was om rekening mee te houden.

De stijgende lijn, ingezet in 2002, kon in het seizoen 2004 – 2005 niet doorgezet worden. Het werd een zogenaamd “tussenjaar” voor de zwart-witten. Excelsior moest voor het eerst in jaren weer eens vechten tegen degradatie en alleen op basis van een beter doelsaldo en positief onderling resultaat wist Excelsior het Zeeuwse Fortis voor te blijven. Excelsior eindigde als zesde.

20-11-2004 Excelsior 1 – Fortis 1 18-16
22-1-2005 Fortis 1 – Excelsior 1 13-13

In het zaalseizoen 2005 – 2006 sloeg Excelsior 1 keihard terug en liet het zien dat het voorgaande jaar slechts een incident was. Excelsior 1 werd met grote overmacht en ongeslagen kampioen in de Overgangsklasse B. Alleen Maasluis en IJsselvogels wisten Excelsior op een gelijkspel te houden. Tegen datzelfde IJsselvogels wist Excelsior al drie wedstrijden voor het einde van de competitie kampioen te worden. In Moordrecht, gesteund door vele zwart-witte supporters wist Excelsior 1 met 18 – 11 te winnen. Wat volgde was een ouderwets avondje Excelsior met een groots feest in de Buitenhof. Kampioen en promotie naar de Hoofdklasse, eindelijk!

In het eerste zaalseizoen in de Hoofdklasse had Excelsior 1 het moeilijk. Tegen vrijwel elke tegenstander kon Excelsior 1 lang meekomen en de zwart-witten wisten zelfs te stunten tegen kampioen SKF. Op basis van onderling resultaat én een beter doelsaldo wist Excelsior Noorderveld en DVO onder zich te houden, maar het scheelde niet veel.

Een jaar later en meer gewend aan het niveau wist Excelsior zich in het seizoen 2007 – 2008 op te vechten tot middenmoter. Excelsior 1 eindigde op een keurige vierde plek met vijftien punten. Kampioen TOP was al snel uit zicht, degradanten Vriendenschaar (negen punten) en Oranje Wit (drie punten) kwamen nauwelijks in de buurt.

Het seizoen 2008 – 2009 is tot nu toe het beste zaalseizoen van Excelsior 1 geweest. Wederom in de Hoofdklasse streed Excelsior tot de laatste wedstrijd tegen directe concurrent OVVO/De Kroon voor een plek in de play-off voor promotie naar de Korfballeague. In de eerste zeven wedstrijden bleef Excelsior 1 ongeslagen in de Hoofdklasse. In Putten tegen De Meeuwen werd het 27 – 27, daarop volgden zes overwinningen op een rij. De mooiste was misschien wel de 15 – 11 overwinning op latere kampioen en titelfavoriet KVS uit Scheveningen, de belangrijkste was die tegen OVVO/De Kroon die met 18 – 14 werd gewonnen.

In het tweede deel van de competitie begon Excelsior 1 punten te morsen. Allereerst verloor het zwart-witte vlaggenschip thuis van De Meeuwen, later bleek ook KVS in Scheveningen met 20 – 19 in een bloedstollende wedstrijd te sterk. Ondanks deze nederlagen lag Excelsior nog steeds prima op koers voor een tweede plaats achter KVS en plaatsing voor de play-off. Een dure nederlaag in eigen huis tegen OA/Hotel Warnsborn gooide roet in het eten. OA/Hotel Warnsborn, middenmoter dit zaalseizoen, wist te stunten in Delft en gaf OVVO/De Kroon een nieuwe kans op de play-off.

In de laatste competitiewedstrijd stond directe concurrent OVVO/De Kroon in Maarssen op het programma. Excelsior stond op zeventien punten, OVVO op zestien. Excelsior had aan een gelijkspel genoeg en wist zich gesteund door vele zwart-witte supporters. Maar OVVO was feller en scherper en wist mist 20 – 15 te winnen. Groot feest voor de Blue White Army, terwijl de zwart-witten teleurgesteld terug naar Delft gingen.

6-12-2008 Excelsior 1 – KVS 1 15-11
14-3-2009 OVVO/De Kroon 1 – Excelsior 1 20-15

Duur puntverlies tegen OA, net niet goed genoeg in de laatste competitiewedstrijd tegen OVVO. Het zou een ultiem sprookje zijn geweest, het “kleine” maar o zo mooie Excelsior 1 uit Delft in de play-off en misschien wel in de Korfballeague. OVVO/De Kroon ging de play-off in en versloeg zowel de kampioen van de andere Hoofdklasse als de kampioen in onze Hoofdklasse. Hierdoor plaatste de ploeg uit Maarssen zich direct voor de Korfballeague. Daar hadden wij ook kunnen staan. Helaas verliep het voor Excelsior 1 een stuk anders in de daaropvolgende jaren, maar daarover meer in deel twee van dit drieluik, vanaf morgen op de site.

Comments are closed.