Drieluik: Wat staat ons komend seizoen te wachten? [3/3]

5 nov 2015   //   Auteur: Job van den Berg   //  Reacties staat uit voor Drieluik: Wat staat ons komend seizoen te wachten? [3/3]

Dit seizoen is de Supporters Vereniging Excelsior de “Official Media Partner” van de CKV Excelsior. In een drieluik kijkt de Supporters Vereniging Excelsior vooruit naar het aankomende zaalseizoen van ons zwart-witte vlaggenschip: Excelsior 1.

Allereerst nemen we een kijkje in de geschiedenisboeken en gaan we terug naar het zaalseizoen 2001 – 2002. In dit jaar kwam Excelsior 1 voor het laatst uit in de Eerste Klasse. In dit eerste deel kijken we naar de opkomst van het “kleine” Excelsior. In het tweede deel staan we stil bij de afdaling van de Hoofdklasse naar de Eerste Klasse en in het derde en laatste deel staan we stil bij het aankomende zaalseizoen.

Deel 3:
Aankomende zaterdag 7 november 2015 begint Excelsior 1 voor het, na dertien seizoenen op hoger niveau, weer in de Eerste Klasse. Eerste tegenstander is Merwede uit Sliedrecht. Excelsior 1 zal een voorbeeld willen nemen aan het veldseizoen 2014 – 2015 toen het, na degradatie in het seizoen 2013 – 2014, voor het ook voor het eerst sinds dertien seizoenen weer Eerste Klasse ging spelen en direct kampioen werd. Excelsior wist toen zelfs direct door te stoten van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse in twee seizoenen.

Om dit doel te kunnen bereiken, zal Excelsior wel af moeten kunnen rekenen met zeven lastige tegenstanders. Deze tegenstanders gaan we in dit derde en laatste deel van het drieluik bespreken. Ook zullen we stil staan bij de vraag of Excelsior op korte termijn weer uit kan groeien tot een stabiele Overgangsklasse club waar tegenstanders weer bang voor zullen zijn.

Om te beginnen gaan we eens kijken naar onze aankomende tegenstanders. Na dertien seizoenen in de Overgangsklasse en Hoofdklasse zijn de tegenstanders op dat niveau bekend bij de zwart-witten. Maar tegenstanders op het niveau van de Eerste Klasse zullen voor velen onbekend zijn. Dit maakt de Eerste Klasse ook zo gevaarlijk. Vaak een poule met drie tot vier ploegen die kunnen promoveren en best een niveau hoger mee zouden kunnen, slechts één plek die recht geeft op promotie. Op alfabetische volgorde zullen wij de aankomende tegenstanders van ons zwart-witte vlaggenschip gaan analyseren.

We beginnen onze ronde in Den Haag in sporthal Ockenburgh, de thuisbasis van HKV Achilles. De Haagse Korfbal Vereniging Achilles is opgericht in 1938 en speelt in een prachtig wit-zwart-wit shirt met een zwarte broek. Sinds het einde van het vorige seizoen is KV Ready uit Den Haag opgeheven en verder gegaan als deel van Achilles. Dit heeft ervoor gezorgd dat Achilles een grote sprong heeft gemaakt qua leden.

Achilles, voor sommigen een bekende naam omdat het dé club van oud Excelsior trainer Ton van der Laaken is, staat de laatste jaren vooral bekend door de goede prestaties binnen de jeugdafdeling. De laatste jaren doet Achilles goed mee met diverse jeugdteams in de Hoofdklasse en weet het een aantal keren door te dringen tot een Nederlands Kampioenschap. Verder kwam Achilles recentelijk nog in het nieuws door het aantrekken van oud-international en ervaren Korfballeague speler Gerald van Dijk. Gerald van Dijk, ook wel bekend als “de Zwarte Parel” is goed voor 21 interlands, twee veldtitels, eenmaal Europees Kampioen en eenmaal Wereld Kampioen en heeft in totaal 104 Leaguewedstrijden gespeeld en daarin 691 goals gemaakt.

In het zaalseizoen 2003 – 2004 speelden Excelsior en het andere zwart-wit nog tegen elkaar in de Overgangsklasse. Excelsior was toen twee keer te sterk voor Achilles. Daarna is Achilles afgezakt van de Overgangklasse naar de Tweede Klasse in het seizoen 2005 – 2006. Na een kort verblijf in de Eerste Klasse voor twee seizoenen degradeerden “de Leeuwen” zelfs naar de Derde Klasse door in het seizoen 2010 – 2011 te degraderen.

Na het kampioenschap in de Derde Klasse wist Achilles zich, gesterkt door de groeiende jeugd en de doorstroom van talenten op te werken naar de top van de Tweede Klasse met het kampioenschap vorig seizoen als gevolg. Hiermee is een belangrijke doelstelling van Achilles behaald, namelijk een stabiele Eerste-Klasser worden die bovenin mee kan spelen. Mocht het Achilles ook lukken om op het veld kampioen te worden in de Tweede Klasse, zetten ze een goede stap in de richting. Achilles is een groeiende club die Excelsior goed in de gaten zal moeten houden. Een club in opkomst die graag een stapje omhoog wilt zetten.

De volgende tegenstander zijn onze overburen van de CKV DES en zal weinig introductie nodig hebben. Spelend in het rood-witte shirt met een rode broek en vanaf ons clubhuis gezien “de schaduwclub”. DES heeft jarenlang zijn zaalseizoenen in de Derde Klasse gedraaid, maar na het kampioenschap en promotie in het seizoen 2006 – 2007 zijn ze nooit meer teruggekeerd in de kelder van het Nederlandse korfbal.

Gestaag wist DES uit te groeien van Tweede-Klasser via een zesde, vierde, tweede plek eindelijk het kampioenschap in het seizoen 2010 – 2011. In de Eerste Klasse had DES het een stuk lastiger. Maar gesteund door een groeiende jeugd wist DES in de Eerste Klasse te blijven. Tegelijkertijd wist DES in het seizoen 2013 – 2014 ook op het veld te promoveren naar de Eerste Klasse. Dit seizoen draait DES vooralsnog niet al te best. Op het veld staan de rood-witten onderaan, maar in de voorbereiding op het zaalseizoen wisten ze wel weer de “Haagse Korfbaldagen” te winnen. Een ploeg om rekening mee te houden.

Ook voor de derde ploeg blijven we in de buurt. KV Futura komt uit Den Haag en speelt zijn thuiswedstrijden in sporthal Zuidhaghe. Futura speelt in een shirt wat je of mooi vind, of niet om aan te zien. De kleurencombinatie is violet met donkerblauw en een donkerblauwe broek. KV Futura is een relatief jonge vereniging ontstaan uit een fusie tussen SV PAMS en VES en opgericht in 1990.

Futura is, in tegenstelling tot alle andere tegenstanders, een club vrijwel altijd op een hoger niveau gespeeld heeft. In het seizoen 2005 – 2006 speelde de Hagenezen nog in de Hoofdklasse. Een succes werd dit niet, want met een achtste en laatste plaats was degradatie een feit. Het seizoen erop konden ze het ook in de Overgangsklasse niet bolwerken en werd ook hier de competitie afgesloten als laatste. Na een seizoen Eerste Klasse met kampioenschap als gevolg speelde Futura nog drie jaren mee in de Overgangsklasse.

Na de degradatie in het seizoen 2010 – 2011 is Futura een vaste waarde in de Eerste Klasse, zowel in de zaal als op het veld. Van vaste Overgangsklasser tot Eerste-Klasser met ambitie om het toch weer een niveau hoger te proberen. De eerste kennismaking tijdens de “Haagse Korfbaldagen” eindigde in een teleurstelling door nederlagen tegen De Meervogels en Sporting Trigon, maar het blijft in de Eerste Klasse één van de favorieten.

We rijden verder in de richting van Rotterdam, volgen de borden Dordrecht en stoppen net na korfbalbolwerk Papendrecht in Sliedrecht aan de Beneden-Merwede. SKC Merwede is de volgende tegenstander voor Excelsior 1 en meteen de eerste tegenstander in deze competitie. Opgericht in 1938, spelend in een rood-wit shirt en witte broek en rond de 450 leden.

Terugkijkend vanaf het seizoen 2005 – 2006 speelde Merwede zes aaneengesloten seizoenen in de Eerste Klasse. Degradatie kon in het seizoen 2010 – 2011 niet voorkomen worden. Na een vierde plek in het eerste seizoen Tweede Klasse, gevolgd door een derde en tweede plek ko Merwede in het seizoen 2014 – 2015 groot feest vieren. Eindelijk zijn ze weer terug in de Eerste Klasse. En niet alleen in de zaal lukte dit, ook op het veld werd de ploeg kampioen en staat het momenteel aan kop in de Eerste Klasse.

Een ploeg die speelt in een echte korfbalregio en een ploeg die de weg omhoog weer heeft gevonden. Merwede zal er alles aan gaan doen om niet direct weer af te zakken naar de Tweede Klasse en is mede door de uitstekende prestaties op het veld een ploeg om rekening mee te houden.

Voor de volgende tegenstander gaan we van regio “010” naar de regio “020”. Westzaan, een klein half uurtje boven Amsterdam, is onze volgende bestemming. De Westzaanse Korfbal Vereniging Roda, opgericht in 1918, is de oudste vereniging in onze poule en speelt in een blauw-wit gestreept shirt met een zwarte broek.

Sinds de promotie in het zaalseizoen 2007 – 2008 komt Roda uit in de Eerste Klasse en speelt keurig mee in de middenmoot. Meer dan een vierde, derde, vierde, vierde, tweede en tweemaal een vijfde plaats zat er niet in voor de Noord-Hollanders, maar wel een geduchte tegenstander in elke Eerste Klasse poule. Ook op het veld speelt Roda al langere tijd in de Eerste Klasse en lijkt hiermee de meest stabiele ploeg te zijn in onze poule. Weinig uitschieters naar onder of boven, wel altijd leuk meedoen.

Wellicht dat Excelsioraan Emiel de Kruijff, uitkomend in de selectie van Koog Zaandijk, voor ons een keer kan scouten. Want ook met deze tegenstander zal weer rekening gehouden moeten worden. Een onbekende ploeg die zomaar eens voor een verrassing zou kunnen zorgen en in ieder geval weet wat er gevraagd wordt in de Eerste Klasse.

We reizen weer terug richting “010” om uit te komen in Rhoon. Rhoon is de thuisbasis van fusieclub SV RWA, opgericht in 1993 en ontstaan uit korfbalvereniging RWR uit Rhoon en KV Poortugaal. Ook RWA is een wat meer ervaren Eerste-Klasser, want de afgelopen vijf seizoenen kwamen ze al uit in deze klasse. Daarvoor verbleven de rood-witten afwisselend in de Tweede- en Derde Klasse.

RWA is niet helemaal onbekend bij Excelsior, want tijdens het voorgaande veldseizoen kwamen beide ploegen elkaar tegen. Waar Excelsior kampioen wist te worden, kon RWA zich niet handhaven en zakten ze af naar de Tweede Klasse. Daar gaat het vooralsnog niet als gepland, want met een zevende plek staan ze ook hier weer onder de streep. RWA wist het Excelsior wel twee keer moeilijk te maken. In Delft wisten ze de punten te pakken, in Poortugaal, waar ze op het veld spelen, wist Excelsior uiteindelijk belangrijke punten te pakken.

Kan RWA zijn plek in de Eerste Klasse vast houden, of zakken ze definitief af naar de Tweede Klasse? In deze poule lijkt van alles mogelijk te zijn en zal veel afhangen van de “vorm van de dag” en de vechtlust. RWA kan zowel bovenin meedraaien zoals de laatste jaren in de zaal, maar kan ook zomaar een zwaar seizoen tegemoet gaat in de kelder van de Eerste Klasse.

Als laatste nemen we een kijken in het Westland, De Lier om precies te zijn. CKV Valto is de club die hier zijn wedstrijden speelt sinds 1961 in een oranje shirt en zwarte broek. Na een verblijf in de marge van het korfbalwist de club in het seizoen 2008 – 2009 te promoveren naar de Tweede Klasse en wist Valto in het seizoen 2013 -2014 de stap te zetten naar de Eerste Klasse. Vorig jaar was het vechten tegen degradatie maar bleken 12 punten genoeg voor een veilige zesde plek.

Ook op het veld is Valto inmiddels een vast gezicht in de Eerste Klasse, sinds de promotie in het seizoen 2012 – 2013. Met een zevende plek in het seizoen 2013 – 2014 en een tweede plek vorig jaar staan ze dit seizoen wederom tweede.

Excelsior heeft tijdens de afgelopen editie van de “Haagse Korfbaldagen” al kennis kunnen maken met het harde werken en af en toe stevige duw- en trekwerk van de Westlanders. In de poulefase wist het gemixte Excelsior 1 met 18 – 15 af te rekenen met Valto. Natuurlijk zegt zo’n voorbereidingstoernooi nog maar weinig over de daadwerkelijke krachten van een tegenstander. Wel heeft de “Haagse Korfbaldagen” nog maar eens duidelijk gemaakt dat spelen in de Eerste Klasse veel meer vechtlust en minder tactiek/techniek vraagt van onze zwart-witten.

Nu we alle tegenstanders voorbij hebben zien komen, blijft de vraag of er kansen liggen en waar de kansen voor Excelsior liggen over. Duidelijk is dat er geen uitgesproken favorieten zijn in deze poule en de kwaliteiten van veel ploegen dicht bij elkaar zullen liggen. Veel tegenstanders hebben ruime ervaring met het spelen in de Eerste Klasse en zelfs met de lagere divisies. Zij weten wat er gevraagd wordt. Voor Excelsior 1 zal alles nieuw zijn. Geen schotklok meer na al die jaren, niet meer de bekende tegenstanders en bekende namen. Excelsior gaat spelen tegen ploegen die in de eenentwintigste eeuw niet meer zijn tegengekomen in de zaal.

Het zal wennen zijn, het zal regelmatig een ander spel vragen. Het zal betekenen dat Excelsior elke wedstrijd, zestig minuten lang scherp zal moeten zijn. Excelsior zal voor elke bal en elke meter moeten gaan vechten. Elke rebound moet gewonnen worden, alle spelers zullen scherp moeten verdedigen en alle aanvallen rustig uitgespeeld worden. Alleen dan kunnen de zwart-witten bovenin mee gaan draaien en aantonen dat we wat te zoeken hebben in de Overgangsklasse.

En hebben we daar wat te zoeken? De afgelopen jaren is Excelsior afgezakt van Hoofdklasser naar Eerste-Klasser. Een harde klap na heel hard werken. De afgelopen jaren is de jeugd van Excelsior weer gegroeid, komt er langzaamaan weer veel talent naar boven. Excelsior kan weer gaan meedraaien in de Overgangsklasse, maar dan zullen we dat met al onze leden samen moeten doen. Als één zwart-witte familie. Samen om ons doel te bereiken. Excelsior terug naar wat ons zo sterk maakte en sterk zal maken. Een club waar gezelligheid en prestatie echt hand in hand gaan. Een “kleine” gezellige club waar iedereen elkaar kent en waar buitengewone prestaties geleverd worden.

De Hoofdklasse, Korfballeague, daar waar we ooit bijna stonden? Misschien. Maar laten we eerst samen optrekken in de Eerste Klasse, van Den Haag naar Rotterdam en Amsterdam om te eindigen in Delft. Laten we dit jaar een voorbeeld nemen aan dat kleine Gallische dorpje Armorica uit de strips van Asterix en Obelix, die als klein dorpje dapper overeind bleef tegen de grote Romeinen. Wij waren niet alleen dat kleine, hechte clubje dat dapper overeind bleef in de Hoofdklasse, die club zijn we nog steeds. En wie Asterix speelt en wie Obelix nadoet maakt dan niet uit, wij doen het samen.

Comments are closed.